poniedziałek, 22 czerwca 2015

DESER - Mus z Gorzkiej Czekolady

Składniki :
200 g Czekolada gorzka
2 jajka
2 listki Srebrnej żelatyny
2 łyżki Rumu
500 ml Śmietanki 30 %
2 łyżki Cukier

Sposób wykonania:
Czekoladę roztapiamy w misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą wraz z cukrem, namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, ubijamy śmietankę na sztywno. Po całkowitym rozpuszczeniu  zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy 2 surowe jajka i mocno mieszamy. Po czym odlewamy wodę z żelatyny i dodajemy rum wkładamy do mikrofali i rozpuszczamy do konsystencji płynnej. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy czekoladowo jajecznej i nadal mieszamy po czym dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy na jednolity kolor. wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podajemy z różnymi owocami, truskawki rabarbar jagody, itp


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz